Menu
photo-1418995231169-b6d53c7cdbac (1).jpeg (1)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή προωθεί πρακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης.

Η εταιρεία εφαρμόζει επικοινωνιακή πολιτική που προτρέπει τους καταναλωτές να «Απολαύσουν Υπεύθυνα». Η πολιτική αυτή διέπει όλες τις ενέργειες προβολής και προώθησης των προϊόντων με στόχο τη δημιουργία συνειδητοποιημένων καταναλωτών αλκοόλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικοινωνία με τον καταναλωτή είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής χωρίς να αποκρύπτει τη φύση ή το βαθμό αλκοόλ του προϊόντος και χωρίς να κατευθύνει προς την επιλογή προϊόντος με υψηλότερο βαθμό αλκοόλ. Με κανέναν τρόπο η κατανάλωση των προϊόντων της εταιρείας δεν προβάλλεται ως μέσο για την άρση προσωπικών αναστολών, τη δημιουργία ευχάριστης διάθεσης και την επίλυση προσωπικών θεμάτων.

Οι επικοινωνίες που εφαρμόζουμε:

ΔΕΝ επισκιάζουν τη φύση ή τον βαθμό αλκοόλ του προϊόντος.

ΔΕΝ προσδίδουν υπερβολική σημασία στη δύναμη (αλκοολικό βαθμό) του αλκοολούχου ποτού.

ΔΕΝ υπονοούν ενδεχόμενη προτίμηση σε συγκεκριμένο ποτό, λόγω της μεγαλύτερης δύναμης του αλκοολικού του βαθμού.

Η κατανάλωση των προϊόντων μας μπορεί να προβάλλεται ως ένα απολαυστικό μέρος της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά ΔΕΝ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην ατομική κοινωνική επιτυχία ή αποδοχή ή στην προσωπική δημοτικότητα.

ΔΕΝ παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας ως μέσο για την άρση προσωπικών αναστολών.

ΔΕΝ συνδέουμε την κατανάλωση με την αλλαγή στη διάθεση ή στην επίλυση προσωπικών προβλημάτων.

ΔΕΝ δημιουργούμε την εντύπωση ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να ενισχύσουν την διανοητική ικανότητα ή να βελτιώσουν την σωματική απόδοση.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία φέρνει τους καταναλωτές κοντά με υψηλής ποιότητας προϊόντα και προωθεί την υπεύθυνη κατανάλωση τους μέσα από την προβολή χρήσιμων συμβουλών:

Η ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να έχει βλαβερές συνέπειες. Προτιμήστε τη μέτρια κατανάλωση σε τακτικά διαστήματα ώστε να μπορέσετε να αντισταθείτε στις υπερβολές.

Αν πίνετε μην οδηγείτε ή βρείτε κάποιον άλλο να το κάνει . Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι σαφείς. Ο συνδυασμός του αλκοόλ και της οδήγησης μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα.

Αποφύγετε την κατανάλωση μπύρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, ενώ στους άνδρες η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να μειώσει την υγεία και την ποιότητα του σπέρματος.

Μην συνδυάζετε τη θεραπευτική σας αγωγή με την κατανάλωση μπύρας. Όπως συμβαίνει με όλα τα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα όταν συνδυάζεται με την λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της αγωγής ή μεταβάλλει τη χημική της σύσταση.

Αποφύγετε την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τον χειρισμό μηχανημάτων. Σε περίπτωση κατάχρησης, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης ή σε ενέργειες που μπορούν να θέσουν την ασφάλεια σας σε κίνδυνο.

Προτιμήστε την κατανάλωση αλκοόλ με παρέα. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά την άθληση. Αποφεύγετε να πίνετε μπύρα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Προτιμήστε το νερό καθώς το σώμα σας έχει ανάγκη ενυδάτωσης για την αντικατάσταση των σωματικών υγρών που έχει χάσει.

Συνδυάστε το ποτό σας με κάποιο σνακ ή γεύμα. Τρώτε λίγο, πιείτε λίγο . Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να πίνετε μπύρα με άδειο στομάχι. Ακόμη και ένα μικρό σνακ συμβάλει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό σας.

Μάθετε την περιεκτικότητα αλκοόλης του ποτού που επιλέξατε. Η περιεκτικότητα αλκοόλης στην μπύρα ποικίλει ανάλογα με το προϊόν. Οι περισσότερες μπύρες περιέχουν περίπου 5% του όγκου αλλά ορισμένες μπύρες μπορεί να περιέχουν μέχρι και 7% ή ακόμη περισσότερο. Η περιεκτικότητα αλκοόλης της μπύρας αναγράφεται πάντα στην ετικέτα ή στο κουτί, και πρέπει πάντα να την ελέγχετε.

Μην αναμειγνύετε την μπύρα με άλλα ποτά. Η κατανάλωση της μπύρας αποτελεί από μόνη της μια ευχάριστη στιγμή! Η ανάμειξη της με άλλα ποτά μπορεί να αυξήσει το ποσοστό αλκοόλ στο σώμα σας.

Ακολουθήστε τον κανόνα « Όχι τώρα, ίσως αργότερα». Να θυμάστε πάντα ότι η μπύρα αποτελεί αλκοολούχο ποτό και ως εκ τούτου επιλέξτε εσείς την κατάλληλη ώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας σας.

Καλή διασκέδαση! Η απόλαυση της μπύρας είναι συνδεδεμένη με συναντήσεις φίλων, γιορτές και ευχάριστες στιγμές διασκέδασης. Υπεύθυνη κατανάλωση σημαίνει πως μπορείτε να διασκεδάσετε και να απολαύσετε την μπύρα σας χωρίς να υπάρχουν συνέπειες για την υγεία σας!

Πηγή: www.carlsberggroup.com: Responsible Consumption

ΟΦΕΛΗ ΗΠΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Μελέτες επισημαίνουν ότι η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία σας:

Στεφανιαία νόσος: Ως μέτρο πρόληψης της ασθένειας της στεφανιαίας νόσου και του εμφράγματος, επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν τη στροφή σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής όπου κυριαρχούν η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση. Η ήπια κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών μπορεί να ενταχθεί στην ρουτίνα μιας υγιενής ζωής. Είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο ότι τα άτομα που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη) με μέτρο, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση τόσο με τα άτομα που απέχουν εντελώς, όσο και με αυτά που πίνουν πολύ.

Το οφέλη αυτά έχουν ισχύ σε μια ευρεία ομάδα ατόμων, η οποία περιλαμβάνει και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι εκείνοι με προδιάθεση να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις ή έχουν διαβήτη.

Επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα: Υψηλές τιμές «καλής χοληστερίνης» (HDL) δείχνουν να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Τα επίπεδα της HDL στο αίμα αυξάνονται με τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ.

Εμβολή: επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων στο αίμα.

Φλεγμονή: ομάδα ερευνητών επισημαίνει την αντιφλεγμονώδη επίδραση του αλκοόλ υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές ενδείξεις για την αθηροσκλήρωση, η οποία φλεγμονώδη ασθένεια και οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια.

Αντίσταση της ινσουλίνης: Η αντίσταση της ινσουλίνης σχετίζεται με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης της ινσουλίνης και άρα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο παρουσίασης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συνεπώς, μπορεί να αποτελεί έναν πρόσθετο μηχανισμό με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με ενδείξεις, η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι άλλων καρδιοαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων κ.λ.π. Ωστόσο, η ήπια κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί μοναδικό παράγοντα επηρεασμού της ανθρώπινης υγείας. Παράμετροι όπως είναι η διατροφή, η κοινωνική θέση, ο συνολικός τρόπος ζωής, η στάση απέναντι στην υγεία και η προδιάθεση για ασθένειες χρειάζεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Επιπλέον, πέρα από την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, σημαντική είναι και η συχνότητα.

Η θέση της μπύρας στη διατροφή μας

Λόγω της σύστασης της, σε φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, η μπύρα αποτελεί έναν σύμμαχο υγιεινής διατροφής. Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία τροφή από μόνη της δεν παρέχει το σύνολο των ζωτικών ιχνοστοιχείων, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, η μπύρα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πιθανά Οφέλη από τα Φυσικά Συστατικά της Μπύρας

Αντιοξειδωτικά στοιχεία

Ο ζύθος (κριθάρι) και ο λυκίσκος, κάνουν τη μπύρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Η σημασία των αντιοξειδωτικών για την υγεία, έγκειται στο ότι πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία κατά του καρκίνου, μέσα από τη δράση τους κατά των ελεύθερων ριζών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση των αντιοξειδωτικών της μπύρας είναι άμεση και σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Βιταμίνες

Η μπύρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών μεγάλης σημασίας για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη (Β2), η πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ (Β9) και η κοβαλαμίνη (Β12).

Μεταλλικά Στοιχεία

Η σύσταση της μπύρας περιέχει έναν ισορροπημένο συνδυασμό ζωτικών μεταλλικών στοιχείων. Με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλλιο και μαγνήσιο και χαμηλή σε νάτριο και ασβέστιο, αποτελεί έναν σύμμαχο στην προστασία κατά της πέτρας στη χολή και της απόφραξης των χοληφόρων οδών του ύπατος. Η ήπια κατανάλωση μπύρας δεν προσθέτει κιλά! Οι θερμίδες στη μπύρα προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ καθώς δεν περιέχει λίπος ή λιποπρωτείνη (χοληστερίνη) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ως εκ τούτου, η θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά, εφόσον καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Ο όρος «σωσίβιο» (παχάκια γύρω από το στομάχι) που έχει συνδεθεί με τη μπύρα αποτελεί χαρακτηριστικό παχυσαρκίας που εμφανίζεται σε αρκετά μέρη της Ευρώπης με υψηλή κατανάλωση μπύρας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος παχυσαρκίας ενδέχεται να οφείλεται σε άλλα χαρακτηριστικά των καταναλωτών.

Όλα είναι θέμα τρόπου ζωής!

Στοιχεία ερευνών καταδεικνύουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν αποκλείει την κατανάλωση μπύρας ή άλλων αλκοολούχων ποτών, υπό τον όρο ότι γίνεται με μέτρο. Εν συντομία, σωστός τρόπος ζωής σημαίνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση ποτών και αποχή από το κάπνισμα. Ήδη πραγματοποιούνται μελέτες για να εξεταστεί εάν κάποια από τα πιθανά ευεργετικά συστατικά των τροφών και των ποτών - όπως η μπύρα - μπορούν να είναι χρήσιμα για το σώμα και τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη πρόληψη ασθενειών.

Πηγή: Τα οφέλη της ήπιας κατανάλωσης μπίρας

The Brewers of Europe 23-25 Rue Caroly - B - 1050 Brussels

Tel: +32 (0) 2 672 23 92 - Fax: +32 (0) 2 660 94 02

e-mail: [email protected]

www.brewersofeurope.org

Greek Brewers Association Κηφισσού 102, 122 41 Αιγάλεω Τηλ.: +30 210 5613452