crops

Η ΜΠΥΡΑ

Η μπύρα αποτελεί φυσικό προϊόν για την παραγωγή του οποίου αξιοποιούνται πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γη. Το νερό, η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά συνδυάζονται για τη δημιουργία ενός από τα πιο αγαπημένα ποτά.

Νερό

Είναι, ίσως το σημαντικότερο συστατικό καθώς αποτελεί το 95% της μπύρας. Απαιτείται η χρήση καθαρού νερού τόσο σε βιολογικό επίπεδο όσο και σε φυσικοχημικό ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η περιεκτικότητα σε άλατα ασβεστίου και μαγνησίου τα οποία επηρεάζουν το PH της μπύρας, τη δράση των ενζύμων και του λυκίσκου. Η σημαντικότητα του νερού γίνεται περισσότερο κατανοητή αν αντιληφθεί κανείς ότι πριν αρκετά χρόνια, το προφίλ του νερού προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό και τον τύπο της μπύρας. Ενδεικτικά στο Δουβλίνο, για την παραγωγή μπύρας Stout χρησιμοποιείτο σκληρό νερό σε αντίθεση με το Pilsen όπου χρησιμοποιείτο μαλακό νερό για την παραγωγή μπύρας Pils. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία του νερού ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό προφίλ ανάλογα με το είδος της παραγόμενης μπύρας.

 

Βύνη κριθαριού

Το κριθάρι ευδοκιμεί σε χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Η ποιότητα του κριθαριού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από:

- τις ποικιλίες

- τις εδαφολογικές  συνθήκες

- τις κλιματολογικές συνθήκες

- την τεχνογνωσία του καλλιεργητή

Για την παραγωγή της μπύρας χρησιμοποιείται κυρίως δίστιχο κριθάρι, το οποίο είναι φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε άμυλο. Πριν την αξιοποίηση του στην παραγωγική διαδικασία, το κριθάρι υποβάλλεται στη διαδικασία της βυνοποίηση ώστε να παραχθεί η βύνη. Στόχος, της βυνοποίησης είναι η δημιουργία των απαιτούμενων ενζύμων, εντός του κριθαρίου, ώστε να γίνει διάσπαση και να μετατραπεί το περιεχόμενο του κριθαριού από μη διαλυτό σε διαλυτό. Η πρωτεϊνική σύνθεση του κριθαριού, από το οποίο προέρχεται, αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της τελικής ποιότητας της βύνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει καθοριστικά το σώμα και τον αφρό. Η βύνη αποτελείται κυρίως από άμυλο (60-­65%), υδατάνθρακες (7­-10%), πρωτεΐνες (9­-12%), καθώς και από μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, πολυφαινόλες , κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες.

 

Λυκίσκος

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη λυκίσκου. Ωστόσο, μόνο ο «Humulus Lupulus», και συγκεκριμένα τα θηλυκά άνθη του αξιοποιείται κατά τη ζυθοποίηση. Ο λυκίσκος περιέχει έλαια και ρητίνες που καθορίζουν τη γεύση, το άρωμα και την πικράδα της μπύρας ενώ, έχει αντιβακτηριδιακή δράση, περιέχει ενώσεις που δρουν ως συντηρητικά, όπως είναι οι τανίνες και τα οργανικά οξέα. Ο λυκίσκος ευδοκιμεί σε χώρες των ζωνών που φαίνονται στο χάρτη, (μεταξύ των οποίων η Κεντρική Ευρώπη, η Βόρειος Αμερική και η Δυτική Ασία) ενώ οι περισσότερες ζυθοποιίες χρησιμοποιούν το Λυκίσκο σε μορφή εκχυλίσματος ή πελλετών.

 

Μαγιά

Η μαγιά είναι ένας μικροσκοπικός μονοκύτταρος οργανισμός. Από τις εκατοντάδες ποικιλίες και είδη μαγιάς, μόνο 2 βασικές κατηγορίες αξιοποιούνται στη διαδικασία της ζυθοποίησης.

1. Βυθοζύμες (bottom fermenting) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας τύπου Lager και καθιζάνουν στον πυθμένα του δοχείου.

2. Αφροζύμες (top fermenting) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας τύπου Ale και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του γλεύκους.

Βασικό ρόλο της μαγιάς αποτελεί η μετατροπή των ζυμώσιμων σακχάρων του γλεύκους σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα . Παράλληλα κατά την αλκοολική ζύμωση παράγονται και πλήθος άλλων στοιχείων που καθορίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η μαγιά έχει και έναν επιπλέον ρόλο στη ζυθοποίηση, καθώς προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στην μπύρα και προσδιορίζοντας τον τελικό χαρακτήρα της μπύρας

 

Είδη μπύρας

Στην παγκόσμια αγορά διατίθενται χιλιάδες μάρκες μπύρας. Οι μάρκες αυτές ανταποκρίνονται σε διαφορετικές καταναλωτικές ανάγκες και κατατάσσονται σε διαφορετικού τύπους μπύρας οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων έχουν εξελιχθεί και συνδεθεί με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ωστόσο, μια πρώτη κατηγοριοποίηση είναι εφικτή βάση του είδους μαγιάς και της διαδικασίας ζύμωσης:

1) Μπύρες που έχουν ζυμωθεί με αφροζύμες και

2) Μπύρες που έχουν ζυμωθεί με βυθοζύμες